7 Mayıs 2020 Perşembe

7-24,7-24, 7-24.....






  Türkiye'de Sağlık Bakanı Sn. Koca'nın aktardığı sayılar gerçeği yansıtmıyor deniliyor.  ''Bu doğru olabilir mi?'' Velev ki öyle, diyelim... Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: ''Tüm dünyada açıklanan sayılar gerçek değil. Sebebi çok basit! Dünyamız global bir köy idi ve uçaklar vızır vızır işlediği son normal dönemimizde belki Aralık ayı başında  bile bu virus sebebi ile özellikle bir çok yaşlı KOAH hastası  v.b vefat etmiş olabilir. O nedenle İstatistik bilimi hata payı dediğimiz paylar ile  güven aralıklarında çalışır. Öncelikle bu gerçeği kabul edeceğiz. Kontrol edilebilir  az nüfusu olan bir kaç ülke gerçeğe yakın sayılara ulaşmış olabilir. Ama diğer ülkeler için hata payı olasıdır. Burada bizlerin bireysel olarak bakacağımız nokta ''Hastanelerde yığılma var mı?'' olmalıdır. Şükürler olsun yok!

ABD'de Depaartment of Labour böyle bir tablo hazırlamış. Mesleki Risk Puanlaması yapmış. Y ekseni Yıllık Gelir X ekseni ise Risk yüzdesi. ABD halkını sadece %29'u işini evden yapabilir durumdaymış. En ön saflardaki gruplar özellikle sağlık çalışanları büyük risk altında, onları sol alt köşedeki diğer meslek grupları takip ediyor. Aynı gemide miyiz? sorusunun cevabını bugün Facebook'ta buldum, onu da koyayım.




ABD'de hastanelerde covid teşhisli ve entübe ölen hasta sayısı arttıkça o hastaneye daha fazla ödenek tahsis edildiği yönünde bir iddia var. Hal böyle olunca New York'ta 3700 şüpheli ölümün de covid olduğunu var sayarak istatistik veri olarak işlemek "Hiçbir şey olmasa bile kesinlikle bir şeyler oldu ama fark edemedik.''kabilinde bir durumdur. Çıkan vefat istatistikleri geçmiş yılların bu aylara ait verileri ve önümüzdeki bir kaç yılın verisi  ortaya çıktıkça, er ya da geç bu salgının ölüm istatistikleri daha bir netlik kazanacaktır.

Riskli olan meslekler tüm dünyada aşağı yukarı yukarıdaki listeye benzer bir durumdadır. Uzun vadede ikamesi kolay olan mesleklerde maaş artışı da olacağını  sanmıyorum. Ancak hekimlik maaşları tüm dünyada gelecekteki olası başka pandemi ihtimallerine karşı farklı bir klasmanda değerlendirilebilir. (Reanimasyon, Göğüs Hastalıkları, İntaniye branşları)


 


  Sağlık alanındaki kalifiye elemanın yanı sıra hangi ilacın ilk aşamada etkili olduğu saptandıktan sonra yerli üreticimiz Abdi İbrahim'in yandaki jesti ve tüm ülke hastanelerinde aynı protokolün uygulanması da şu an olayı kontrol altında tutuyor. Matematiksel olarak henüz başarı diyemeyiz çünkü bitmedi. ABD'de bir ilaç firmasının bırakın Sağlık Bakanlığı'na bir ilacı bila ücret vermesini, nüfusu en az olan eyalete bile bedava vermez! Sevabı geçtim ABD'de ilaç üreticileri günahını bile paylaşmaz! Taaa 50 yıl öncesinden Dr. Kimble'ı  ( The Fugitive) hatırladınız mı? Bu dönem bazılarının bol vakti var izleyin... Sektör aynı...


ABD'ye bile yardım uçağı gönderdik biliyon mu? diyen sevgili dostlar ben bu satırları yazarken Dolar kuru 7,24 TL. !!!!!! Bu hiç iyi değil. Adını yukarıda zikrettiğim Facebook'un  bile değeri Türkiye'nin bütçesinin 10 katı... Yardımı biliyom ve şu dönem 7/24 çalışan sağlık sektörüne şapka çıkartıyorum ancak, 1Doların 7,24 olmasını üzüntü ile karşılıyorum.