22 Şubat 2011 Salı

YETKİNLİK MODELLEMESİ YAPMADAN ÖNCE SORULMASI GEREKEN SORULAR


Bir önceki yazımda yetkinlik modelinden bahsetmiştim. Yetkinlik modeli oluşturulurken istatistik bilminden veya sözel yollu kaynakların belirli yöntemler izlenerek yapıldığını vurgulamıştık.

Model, modelleme gibi kavramlar söz konusu olduğunda ben her zaman için populasyon özelliklerini tahmin etmek için, örnekleme yöntemi ile toplanmış bir istatistiksel model algılarım.Zira istatistiksel bir model  ve ölçek tipi testin temel iki unsurudur. Bu manada yetkinlikler söz konusu olduğunda firma bazında düşünecek olursak analiz için geçerli bir örneklem sayısına sahip değilsek, bu modellemeleri doğru yapsak ve uygulasak dahi sonuç matematiksel olarak bir değer taşımaz.Kaldı ki doğru modellemeyi sosyal bilimler için yapmak kuantitatif analiz modelleri kadar güvenilir olmayabilir. Zira insan denen varlıkta zamanla değişen olgunlaşan ve zamana bağlı olarak değişen bir "random variable"dır.

Geriye kalan seçenek, bir önceki yazıda bahsettiğimiz son iki yöntemle model oluşturmaktır Bu dizaynı yapmaya başlamadan önce sorulması gereken sorulardan  bazılarını irdeleyelim. Eğer cevapları firmanız için varsa, bu işe başlayabilirsiniz, eğer yoksa biraz temkinli olmakta veya başlangıç seviyesi olarak bazı çalışmalar yapıp beklemekte fayda var.

  • Eğer “En değerli sermayemiz insan” sloganı ile yola çıkarak arkanıza güncel  “Yetkinlik” rüzgarlarını da alarak pupa  yelken gitme hayalleri kuruyorsanız, kavança yeme ihtimaliniz çok yüksek zira 2001 krizini hatırlayın ilk kısıntılar eğitimlerden ve personelden  olmamış mıydı? Şirketiniz çalışanlarının eğitilmelerini destekliyor mu? Çalışanlar eğitime gönderileceklerini öğrendiklerinde bunu  nasıl algılıyorlar?

  • Siz  İK olarak istediğiniz kadar uğraşın, eğer şirketin  hissedarları “Bu tür işlere para yatırmak mantıklı mı, emin değiliz.” diye düşünüyorsa, siz  İKcılarınıza sadece “Yetkinlik bazlı mülakat teknikleri” eğitimi aldırın böylece yetkinlik kavramlarıyla tanışmış ve belli bir süre adeta bir  STAR gibi parlayacaklardır.

  • Kullanageldiğiniz İK Bilgi Sistemleri dizayn etmeye çalıştığınız yetkinlikler modeline ait verileri saklamak için elverişli mi? Elverişli değil ise  bu amaç uğruna kendi şirketiniz içerisinde bir yazılım gerçekleştirebilinecek mi?  Yoksa dış yazılımlarla mı bu gerçekleşecek? Bu iş için bütçeniz yeterli mi? Proje yarılandıktan sonra eğer tüm İK süreçleri ile entegrasyonu sağlanamayacaksa sonuç İK deparmanının prestiji açısından pek iyi olmayacaktır.

  • Yetkinliklerin iş performansına yansımasını değerlendirirken tüm şirket fonksiyonları için kullanacak mısınız? Yoksa pilot bir fonksiyon seçip o fonksiyon için mi uygulayacaksınız?  Hnagi fonsiyonla başlayacaksınız? Bunu tüm çalışanlara nasıl duyuracaksınız?

  • Yetkinlik  yönetilebilecek kavramlar bütündür, dolayısıyla onu yönetemeyecek kadar dallandırıp budaklandırıp yönetilemiyecek kadar karışık hale getirmeyin. Siz talep ettikçe danışman çözüm üretecektir zira olay karmaşıklaştıkça danışmana olan bağımlılığınız artacaktır..Tam olarak ne için yetkinlik yönetimine geçişi istiyorsunuz?


Bu soruları çoğaltabilirsiniz, önemli olan bu sorulara verilecek rasyonel cevaplarınızın olmasıdır.