24 Ocak 2012 Salı

YETKİNLİK DEĞERLENDİRME, PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİNDEN NEDEN FARKLIDIR?

Biz Türkçede “Performans değerlendirme” desek de bu terimin İngilizcede iki karşılığı var. Birincisi “Performance Evaluation” ikincisi ise  “Performance Appraisal”.
 “Performance Appraisal” kriterleri ve hedefleri önceden belirlenmiş olan zaman sınırlı (periyodik) performansın değerlenmesi, değerinin biçilmesi anlamına geliyor “Evauation” ise nihai sonuç  oluyor. Yani appraisal hedeflere ulaşırken izlenen süreçler bütünü evaluation ise yargı oluyor. Appraisal’ın objektif olması gerekirken “evauation” subjektif olabiliyor.
 Assessment ile Evaluation arasındaki farka geirsek, assessment daha bireysel ve çalışandan kendisini değerlendiren yöneticiye karşı bir “feedback” olarak nitelendirilebilir buna karşın, evaluation da değerlendiren yöneticiden çalışana nihai bir performans notu vermek üzere yargı içeren bir “feedback” vardır. Ayrıca, Evaluation yapanın  hedefi reaktif iken, assessor olan değerlendiricininki proaktiftir.

Yetkinlik değerlendirme ise, önceden belirlenmiş performans kriterlerine ulaşmak için nelerin nasıl yapılacağına odaklanır dolayısıyla, illaki bir çıktı veya sonuçla tanımlanmayabilir. Çıktı ve sonucun değerlendirilmesi için performans değerlendirmeye yine ihtiyaç vardır. Yetkinlik değerlendirme verilen görevler karşısında becerinin ölçülmesiyle ilgilenirken, performans değerlendirme işin sonucu/çıktısı ile ilgilenir.