Yetkinlik modelinizin içinde yer alan yetkinlikler ancak ve ancak Davranış Göstergeleri ve bunların Seviyeleri belirlendiğinde İK süreçleri açısından anlam kazanır.
Yetkinliklerin tanımlarının yanı sıra Davranış Göstergeleri (Behavior indicators) ve bu göstergelerin hangi düzeyde olduğuna dair seviyeler (Levels) belirlendiğinde etkin bir performans yönetimi ve yedekleme planı yönetiminden söz edebiliriz.
Bir önceki yazımda bilgi ve enformasyon arasındaki farka değinmiş idim bu yazıda da oradan devam edeceğim ve örnek olarak ILO web sayfasında tanımlanan “work with information” yetkinliğinin davranış göstergeleri ve bir göstergesinin seviyelerini örnek olarak vereceğim:
Davranış göstergeleri
· Appropriate identification and use of information sources
· Precise identification of the type and form of information required
· Obtain relevant information and maintain it in appropriate formats
“Obtain relevant information and maintain it in appropriate formats” için seviyeler
Level 1) Handle information which is general and freely accessable, file it totally in computerized applications.
Level 2) Handle information of some specialization and occasionally restricted, file it according to its priority, and keep it in different computerized applications.
Level 3) Handle information of results and confidentiality, decide the kind of files to use and occasionally prepare reports on what has been done.
Level 4) Handle confidential information, add it to restricted access files, and take charge of destroying the paper copies.