5 Nisan 2011 Salı

BİLGİ TOPLAMA YETKİNLİĞİ DAVRANIŞ GÖSTERGELERİ

Bu blogu yazmamın tek sebebi çökme tehlikesi altındaki bilgisayarımdır. Yedeklemeye karşı olan üşengeçliğim ve de vakitsizliğim (abartmıyorum sabah 6 da başlayan ve gece 11 de biten bir tempodayım J yakın çevrem şahittir! ama asla şikayet etmiyorum) sebebi ile Bloggerda yazmaya başladım. Kaderin bir cilvesi olsa gerek yüce Türk mahkemesi bir densizin yaptığı bir hata sebebi ile tüm bloggerları cezalandırdı şu an bloguma ulaşamasamda entry ekranında yazdıklarımın internet ortamında saklanıyor olması bana güven veriyor. Bildiklerimi okuduklarımı burada yazmaya çalışıyorum çünkü bildiğim bir şey var:  “Bilgi paylaşıldıkça azalmaz aksine çoğalır”
Bu  nedenle yazımı bilgi toplama yetkinliği üzerine yazmaya karar verdim Geçen yazıdaki gibi davranış tanımları yapacak olursak
BİLGİ EDİNME ARAYIŞI Yetkinliği

SEVİYE
DAVRANIŞSAL GÖSTERGELERİ
0
Hiç yoktur
Bir durumla ilgili verilenler haricinde ilave enformasyon arayışı yoktur
1
Sorular Sorar
Orada bulunan kişilere doğrudan sorular sorar (ya da fiziksel olarak orada bulunmasa bile bu durum ile
ilgili kişilere) var olan kaynakları başkalarıyla tartışır. Kriz durumlarında bile üstün
performanslılar harekete geçmeden önce derhal var olan
enformasyonu toplamak için birkaç dakika harcar.
2
Kişisel olarak soruşturur
Bireysel olarak problemleri yerinde görmek ister. Diğerleri gözden kaçırsa bile probleme en yakın kişilere sorular sorar.
3
Derinine iner
Bir dizi araştırma sorusu sorarak durumun ya da problemin hakkında görünürdeki bilgilerden daha  derinine, kaynağına inmeye çalışır.
4
Diğerlerini arar, kontak kurar,bilgi toplar
Bazı kişilerin bizzat dahil olmamış olsalar da bakışını, arka plandaki bilgisini, deneyimini
öğrenmeye çalışır (Bu, gerekli değil ama sıklıkla daha önceden geliştirilmiş ilişkileri kullanarak
yapılır.)
5
Araştırma yapar
İhtiyaç duyulan veri ya da geribildirime ulaşabilmek
için belirli bir süre sistematik çaba sarf eder ya da gazeteler, magazin ve diğer kaynaklardan resmi
araştırma yapar. (Eğer veri teknik ise ya da kurs alma gibi sistematik bir çabayı gerektiriyorsa Teknik
Uzmanlık Derecesi  alır.)
6
Kendi mevcut sistemini kullanır
Bireysel olarak yürüyen bir sistem kurmuştur ya da
data toplamak için alışkanlıkları vardır. (Eğer özel olarak gerekli ise çevrede yürüyerek, gözlem yaparak
bilgi toplamak, düzenli resmi olmayan toplantılar yapmak gibi yöntemleri de içerebilir.)
7
Diğerlerini bu çabaya dahil eder
Normal olarak yer almayan kişileri de alarak onları da enformasyon arayışına dahil eder.
KAYNAK: Kaynak: Lyle M. Spencer ve Signe M. Spencer, Competence At Work-Models for Superior
Performance, John Wiley ve Sons Inc., ABD, 1993



Yetkinliklerin çeşitleri ne olursa olsun en önemli özelliklerinden biri transfer edilebilir olmalarına rağmen kopyalanamaz oluşlarıdır. “Davranış” olmaları sebebi ile bilmek yetmez yapmak gerekir. Usta, çırak ilişkisinde çırak ustasını taklit eder, gözlemler, işi yaparken herhangi bir yetersizlik durumunda ustasından yardım ister tekrarlı yaşanmışlıklar sonunda işi yapış davranış olarak otomatikleşir.(Aman dikkat rutinleşir ve sıkıcı olur demiyorum davranışa dönüşür diyorum) Peki ya liderlerde durum nasıl oluyor? Örnekleyelim:

Atatürk’,n yaveri Salih Bozok anlatıyor:
(Kaynak: Atatürk Başkomutan,  Muhterem Erenli S: 144)

Başkomutanlık Savaşının gecesiydi. Gelen bir rapora göre düşman çok kötü bir duruma girmişti Ertesi sabah Afyon’a gelen Gazi Mustafa Kemal Paşa ile Dumlupınar’a hareket ettik. O civardaki 1. Ordu komutanını çadırında bulduk. Gazi, tutsak edilen Yunan subayları arasındaki bir kurmay subayın getirilmesini istedi. Ona bir çay getirilmesini söyledikten sonra, Kurmay subay durum hakkında bilgisi olmadığını açıkladı. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa haritayı açarak düşmanın durumu hakkında alınan raporlara göre gelişen durumu işaretledi. Düşman kurmayı kendi ordusunun düşmüş olduğu ağı görmüş ve durumun çok tehlikeli olduğunu anlamıştı. İnisiyatifi dışında bir hareketle parmağını haritanın üzerinde gezdirdi ve:
-          Bu duruma göre, Kolordu komutanımızla 4 fırka komutanımızın, Ordularınızın çemberi içinde bulunduğunu sanırım. dedi.
Gazi aldığı bilgiyi hemen telefonla Kolordu komutanı Sami Paşaya bildirdi ve sözü edilen komutanların tutsak edilmelerini istedi
 Buyurunuz, size yukarıdaki tablodan en üst seviye davranış göstergesi, kitabın yazım  yılı 1993 örneğimiz ise 1922 yılından yani 71 yıl öncesinden…
Şimdi br de iş yerinizde seviye 1 de tıkanmış öteye gidememiş dedikodularla beslenen o çoook yoğun  mesai arkadaşlarınızı düşünün J
Yine de bilgi paylaşıldıkça çoğalır ve gelişir doğru bildiklerinizi paylaşmaktan kaçınmayın!