11 Ocak 2011 Salı

UYGULAMA ÖRNEĞİ

Bu  bölümünde yer alan örnek işletme sağlık sektöründen seçilmiştir.  Bir  hastanede görev alan idari birimlerin çalışanlarına yönelik iş analizi süreçleri tüm aşamaları ile irdelenmiş ve örnek nihai sonuçlar tablolarla gösterilmiştir. Uygulama bölümünde kullanılan örneklerin hiçbir tüzel kurum ve kişi ile alakası yoktur sadece uygulama örneği teşkil eder.

 PLANLAMA SAFHASI
Amaç :
“ Hastanenin ana iş kolu olan sağlık alanındaki tıbbi personelin sadece ve sadece tıp alanında faaliyet göstermesi idari görevler üstlenmiş sağlık çalışanı yöneticilerin bu görevi idari alanda faaliyet gösterecek profesyonellere devretmesi gerekmektedir.  Maliyet analizleri ile bazı işlerin dış kaynak kullanımına gidilerek yaptırılması ve kaliteden ödün verilmeden maliyetlerin en aza indirilmesidir.”


VERİ TOPLAMA YÖNTEMİ 

Bu analizde masa  başı iş yapan beyaz yakalı çalışanlara yönelik anket formları dağıtılmış ve kendilerinden bu formu doldubirebir denetlemekle sorumlu olan gözetimcisinin yanında çalışanın daha objektif olması sağlanmış ve aynı samanda işin niteiğinin masaya yatırılması kolaylaşırılmıştır. Anket formunda açıklığa kavuşmamış herhangi bir nokta varsa açıklığa kavuşturulmuştur.
rmaları istenmiştir Burada amaç  formu dolduran çalışanı kendi haline bırakmak kendisine form doldurlurken özgür ve rahat bıraklmak olmuştur. Daha sonra formda verilen bilgilerin üstünden  mülakat yöntemi ile  formu dolduran çalışan, gözetimcisi ve iş analizcisi ile tekrar geçilmiştir. Burada amaç işin nasıl yapıldığını  birebir denetlemekle sorumlu olan gözetimcisinin yanında çalışanın daha objektif olması sağlanmış ve aynı samanda işin niteiğinin masaya yatırılması kolaylaşırılmıştır. Anket formunda açıklığa kavuşmamış herhangi bir nokta varsa açıklığa kavuşturulmuştur.


Gözlem yönteminin de uygulandığı alanlar daha ziyade teknik işlerle uğraşan yaptığı işte düşünsel çabanın kullanılmadığı daha ziyade fizik gücü ile iş yapan personelde uygulanmıştır.



Uygulama örneğimizde maksadımız öncelikli tıbbi personelin sadece tıp ile ilgili işlerle uğraşması ve bir vakıfa bağlı olan hastanemizde çok uzun vadede hastanenin tıp fakültesine faaliyetlerde bulunmaları Yönetim kurulunca benimsenmiş idi. Bu maksatla iş analizi kapsamına hastanede ana iş koluna destek ünitesi olan idari ve teknik departmanların çalışanları dahil edilmiştir. 

Bu sayfaya kadar değinmiş olduğumuz konuların kısaca  check listini oluşturalım

1. AMAÇ
Üst Yöetim İş Anaizi neticesinde ulaşmayı planladığı amçları belirlemiştir


2. KAPSAM
İş Analizi Uygulaması hastanede yer alan idari görevdeki çalışanları kapsamaktadır

3. EKİP
İş analizinden sorumlu ekip İK Biriminden 2 kişi ve dışarıdan 2 danışman tarafından yürütülecektir

4. ÖN BİLGİ EDİNME
Ekip ilk etapta birim yöneticilerini teker teker ziyaret etniş ve birimlerin  yapısı ve işleyişi hakkında bilgi alınmıştır, literatür taraması yapılmıştır.



5.VERİ TOPLAMA METODU
Veri toplama yöntemi olarak  duruma göre:
  • Anket,
  • Mülakat,
  • Gözlem
metodları Karma olarak kullanılmasıkararlaştırılmıştır