7 Ocak 2011 Cuma

İŞ ANALİZİ NEDEN GEREKLİDİR?

İş analizi, İK yönetimiyle ilgili faaliyetlerin tümünün temelini oluşturur.

Doğru yapılmış bir analizle o işe en uygun olan adayın seçilmesinden tutun,  çalışanın doğru alanlarda eğitilmesine, performansının objektif olarak değerlendirilmesine ve ücretlendirme politikasının adil bir zemine oturtulmasına kadar her alanda en uygun başarı sağlanır. Tüm bunların yanı sıra daha iş gücü planlaması sırasında var olduğundan doğru işe doğru insanın seçilmesine olanak sağlar ve aynı zamanda çalışanların doğru ekipman ile donatılmasını mümkün kılar.

Bir iş’in analizinde her şeyden önce matematiksel yöntemler ve de sosyal bilimlerden faydalanır. Önceden belirlenmiş iş hedeflerine ulaşılmasında sadece ekipman ve proseslerin değil bunları kullanan çalışanların bilgi, beceri, deneyim, eğitimlerinin de hangi düzeyde olduğunun da araştırılması gereklidir. Dolayısıyla iş analizi daima revizyon gerektiren bir süreçtir. İş analizi genellikle sözel verilere dayanır, her ne kadar çalışanın,çalışma koşulları görev ve sorumlulukları hakkında bilgi veriyor olsa da metrik olarak ölçülebilen istatistiksel sonuçlar vermez.. Şirketlerde iş analizi çalışmaları ile birlikte paralel olarak süreç ölçülebilen değerlerle ifade edilebilen   değerlendirme sistemleri ile desteklenmelidir.

İletişim ağlarının her geçen gün çoğaldığı ve iletişim hızının sürekli arttığı bir dönemdeyiz; dolayısıyla rekabet ortamı dünya küçüldükçe genişliyor.  Organizasyonlarda işlerin hangi amaçla yapıldığı,  işin yapılması için nelerin gerektiği sürekli olarak sorgulanmalıdır. Bu sorgulamalarla iş yapış tarzları en yalın hale gelecek, verimlilik ve üretkenlik artacaktır.

Süreç devamlı iyileşmeyi öngördüğünden gereksiz bürokraside azalma, çalışanlar arası iletişimde artma ve yetki kargaşalarının en aza indirgenmesi gerçekleşecektir. İşlerin böylelikle yalınlaşması söz konusu olduğundan şirket içinde bulunduğu sektöre göre esas yoğunlaşması gereken alanlarda atılım yapabilecek ve belki de bazı işler  “Dış Kaynak Kullanımı “ ile daha az maliyetle gerçekleşecektir.

İş analizi tüm bu bilgiler doğrultusunda sağlam görünen bir vücudun adeta MR’ının çekilmesi gibidir kurum iç bünyesinde ters giden olayları görüntüler ve çözüm önerileri sunar. İş analizi bilgileri hangi görevlerin hangi işi yerine getirenin sorumluluğunda olduğunu kesin olarak ortaya koyar. İnsan Kaynakları Departmanı olmak üzere diğer bölüm yöneticileri, yetkili sendika temsilcileri ve çalışanlar tarafından kullanılır.



Tüm hakları saklıdır İzinsiz bir kısmi veya tümü kopyalanamaz yayınlanamaz.