29 Kasım 2011 Salı

İNSAN KAYNAKLARINDA ÖLÇÜM –3 KERTERİZ NOKTAM ÇIKTILAR MI SONUÇLAR MI?

Performans, bir işin, işle ilgili süreçlerin ve işi yapan kişilerin amaçlar, sonuçlar ve
kullanılan kaynaklar ile ilgili nicel ve nitel açıdan ulaştığı sonuçlardır. (Daft, R. L. (1997). Management. Orlando: Dryden Press).
Bir ürün veya hizmetin üretilebilmesi için işletmenin ihtiyacı olan beşeri mali fiziksel ve bilgi kaynaklarına GİRDİ diyoruz.
Girdiler işletme içerisindeki faaliyetlerle işlendikten sonra nihai ürün ve hizmetler olarak ÇIKTI’ya dönüşürler.
SONUÇlar ise biraz daha farklıdır; işletmenin çıktısı olan hizmet veya ürünler dolayısıyla bireylerin veya toplumun durumunda meydana gelen değişimdir. Yani çevresel faktörler etkili olur.

Basit bir örnek verelim: diyelim ki, yumurta satıcısısınız. Girdileriniz tavuklarınızın yediği yemler ve esas işi yapan tavuklardır. Tavuklarınızın çıktısı :yumurtası ve dışkısıdır.Yumurta üreticisi olarak sizin sonucunuz YUMURTAdır. Yumurta aynı zamanda işletmenizin çıktısıdır. (bu manada tavuktan çıkan diğer çıktılar defect product olarak görülebilir :) Müşterilerin satın alma tercihleri ise işletmenizin elde ettiği nihai performansdır yani sonuç olur. Kuş gribi denen salgın durumunu hatırlayalım, kimse tavuk eti yememiş idi yumurta tüketmemişti; oysaki o dönemde de tavuklar yumurta üretmeye devam etmişlerdi. Yani bireysel olarak her gün yumurta veren tavuğun üretim performansı vardı.


İş dünyasına uyarlayalım; diyelim ki, ayakkabı imalatçısısınız çok büyük bir zincir mağazanın tedarikçisi olarak bir iş aldınız. Girdileriniz deri, kösele, taban, ökçe vs vs Üreimi yaptınız ÇIKTI olan ayakkabılar mağazanın raflarına yerleşti. Mağaza büyük bir zincir mağaza ve müşterisinin beğenmediği ürünü geri almayı taahhüt ediyor. Şans bu ya sizin ayakkabılarda bir bir geri dönmeye başladı müşteri şikayetlerine göre iade sebebi ise ayakkabının ayaklarını çok terlettiği… SONUÇlara göre ayakkabıyı imal eden işçilerin performansını değerlendirirseniz durum felaket ama ÇIKTIlara göre değerlendirirseniz sonuç parlak….Temel sorun ise Girdi olan hammaddenin kalitesizliği gibi görünüyor…

Temel sorunda işte tam burada başlıyor. Bant başında üretim yapan işçi diyor ki, “-Ben çalıştım hatta olağanüstü bir performans göstererek belirli zamanda % şu kadar daha fazla ayakkabı imal ettim.” Satışçı diyor ki: “Bu zincir mağazadan işi kapabilmek için elimden geleni yaptım üstün performans gösterdim.”

ÇIKTIlara göre mi bu çalışanların performans ölçümünün yapılacağı yoksa sonuçlara göre mi ölçüm yapılacağı ise aslında tam bir muamma gibi görünürken nihai sonuç işletme sahibinin iki dudağı arasından dökülecek kelamda gizli J

Gördüğünüz gibi bir önceki yazımızdaki nicel nitel verilerin ilginç etkileşimi gibi, Çıktı, ve sonuç nüansı da işleri pekala karıştırabiliyor….

İK’ da ölçüm konusuna biraz ara vereceğiz, ama bu konulara merakınız varsa ve benden eğitim ve danışmanlık almak isteyenler varsa tabi ki daha detaylı sohbetler için benimle temasa geçebilir.