10 Mayıs 2012 Perşembe

DIVERSITY FARKLILIK MI, ÇEŞİTLİLİK MİDİR?

İK UZMANININ TEMEL YETKİNLLİKLERİ NELERDİR? yazımda son madde olarak “İşgücünde Çeşitliliğe Saygı” demiştim. Bir dostum uyardı literatürde farklılık deniyor dedi… Bende bunun üzerine biraz araştırdım paylaşmak isterim:
·         ODTÜ Endüstri Mühendisliği mezunu sn. B.Akın (76)’ın dediğine göre 2000 yılında KALDER’in ana sorumluğunda düzenlenen EFQM yıllık kongresinde diversity = farklılık karşılığı benimsenmiş. (Kaynak: http://sistem.ie.metu.edu.tr/diversity.htm)

·         Koç Grubunun 2010 faaliyet raporunda bir paragrafta çeşitlilik denilirken:
İkinci ödülünü ise dünyadaki tüm Ford fabrikaları arasında düzenlenen 2010 Kurumsal Alanda Çeşitliliğe Açıklık Zirvesi'nde (2010 Corporate Diversity and Inclusion Summit), İşgücünde Çeşitlilikle Artan Verim (Leveraging Diverse Workforce) dalında katılan 500 proje arasından seçilerek almıştır.

diğer bir paragrafta farklılık denilmiş…

… Engelleri Kaldıralım" projesi ile iki ödül almıştır. Proje, ilk olarak Ford Avrupa tarafından Avrupa'daki tüm Ford fabrikaları arasında 10 yıldır düzenlenen CLAD (Chairman's Leadership Award for Diversity/Başkan'ın Farklılık Yaratmada Liderlik Ödülü) organizasyonunda "İşgücündeki Farklılıkların Değerlendirilmesi" (Valuing a Diverse Workforce) ödülüne layık bulunmuştur.
( Kanyak : http://onlinereport2010.koc.com.tr/otomotiv/ford-otosan/)

Akademik makalelerde ise farklılık   kelimesi tercih edilmiş örneğin

·         Türkiye’de Farklılıkların Yönetimi: Türk ve Yabancı Ortaklı Şirket Örnekleri
 (www.sosyalbil.selcuk.edu.tr/.../ÖZKAYA,%20MELTEM%20VD..pdf)

·                    İşletmelerin Farklılıkların Yönetimi AnlayışınaYaklaşım Tarzlarının Saptanmasına Yönelik Bir Araştırma (http://www.sbe.deu.edu.tr/dergi/cilt10.say%C4%B14/10.4%20s%C3%BCrgevil%20budak.pdf)

Sonunda İngilizce sözlüğe baktım çünkü farklılık difference kelimesine daha uygun diye halen düşünmekteyim
Different means not like. Diverse means with many variations. diyor.
Sanırım olay bakış açımızla alakalı… Aklıma bir çok örnek geliyor ama bunları izninizle kendime saklayacağımJ İK alanında ötekileştirmemek adına belki çeşitlilik daha hoş durur diye düşünmekteyim, bu konuda düşüncesi olanlar benimle paylaşırsa çok sevinirim…