17 Şubat 2012 Cuma

ZITLIKLAR DÜNYASI


Son zamanlarda dikkat ediyor musunuz çok ilginç tartışmalar yaşanıyor. Bir profesör çıkıyor “-Kolesterol  ilaçları damar sistemine daha çok zarar veriyor.” diyor diğer tarafta başka bir profesör  kalp cerrahı “-Bu ilaçları verdiğimiz hastalar eğer kullanmazlarsa sonucu çok ağır olur.” diyor. Bir yanda bilim adamları küresel ısınmadan bahsederken iki hafta önce İngiliz bilim insanları dünya buzul çağına girebilir kışlar bakın tüm dünyada daha sert geçmeye başladı cinsinden bir açıklama yapıyorlar. Sütün kemik gelişimini desteklediği  ve kemik erimesini önlediğine inanılırken,  bir kısım bilim insanı da süt yerine yoğurt, kefir tüketin daha faydalı diyor. Daha az  süt tüketen Hindistan ve Çin’deki kemik erime vakalarının daha az olduğunu  kanıt olarak gösteriyorlar.
Gördüğünüz gibi zıtlıklar dünyasında yaşıyoruz, öyle ki, bu zıtlıklar iş dünyasını da etkiliyor. Örneğin teknolojinin yoğun kullanımı bazen, çalışanların, yaptıkları işle alakası olmayan sitelerde  dolaşmasına ve gün içinde  işgücü kaybına sebep olabiliyor. Bir çalışan "Şu an meşgulüm" diye iş arkadaşının kendisinden işle alakalı bir talebini yapmayı erteleyip facebook veya twitterda faaliyet gösterebiliyor. “Başka işim var diyerek” işi yapmaya müsaitken, iş yapmama zıtlığı veya “teknoloji işleri daha hızlı hale getiriyor çünkü iletişimi hızlandırıyor” tezine  karşı insanı da ayartıyor başka gereksiz mecralarda sanal gezintiye zorluyor zıtlığı…
BT birimi bazı ayarlar çeksin, çalışanlarımız bu tür sitelere erişemesinler! Peki de hangi siteler olacak bunlar ve kim karar verecek hadi karar verdik yasakladık şirket bilgisayarlarından ulaşamıyoruz peki akıllı cep telefonlarını da kapıdan girişte mi toplayacağız…
Kimimiz evdeki saksısında sardunya bile yetiştirmekten aciz, ama Farmville’de rekora koşuyor kendini profesyonel çiftçi falan sanıyor! Sanal yaşamlar sürerek normal hayatı (işte çalışma evlenme çocuk sahibi olma vs gibi aktiviteleri) sanal ortamda oyunlarla yaşayan bir sürü insan var. Buna karşın üniversite öğrencisi ödevi için evinin mutfağında kısıtlı imkanlarla hazırladığı dönem ödevi ile Hollywood’un ilgisini çekebiliyor hatta görsel efekt süpervizörü Paul Franklin’e twitterdan ulaşıp kariyerini mezun olmadan yönlendirebiliyor. (Batman jeneriği çalışmasından dolayı Doğan Can Gündoğdu’yu buradan kutluyorum) Alın size twitterda iki zıtlık örneği….
Aslında internet bize sınırsız bir özgürlük sağlıyor tıpkı gerçek hayat gibi… Kimimiz bazı yerlerde gereksiz ama tekrarlı işlere bağlanıp kalıyoruz kimimiz bir amaç için onu kullanıyoruz kimimiz ise “just do it” felsefesi ile ortaya bazı işler çıkarıyor ve kariyerini bile yönlendirebiliyor. Niyet ve amaç burada da her şeyin başı gibi görünüyor.