10 Nisan 2012 Salı

İŞ MÜAKATI VE ÖZFARKINDALIK İLİŞKİSİ

Geçen yazılarda farkındalık konusunu irdeledik. İnsanın kendini tanıması nerede olduğunu ve nereye gitmek istediğini bilmesi kadar önemli bir konu olamaz. İş müakatlarında insanların "mutlaka sorulan sorulara verilebilecek en güzel yanıtlar" vs gibi başlıklarla sunuan gazete makalelerindeki cevapları ezberlemesinden öte kendini tanıması en gerekendir.

Biraz açalım : Diyeim ki  bir önceki işinizde sadece size buyurulanı yapan bir memurdunuz hiç insiyatif kulanmanıza gerek yoktu, çünkü kartal ruhlu müdürünüz herkes namına olayların yürtülme kısmına odakanmış, altında çalışanarın tüm eylemlerini yönetme ve denetleme çabasındaydı. Bu durumu belirli bir süre sonra bünyeniz kaldırmadı ve yeni bir iş arayışına girdiniz o işte de görev gereği sıkça kriz yönetmeniz insiyatif kullanmanız gerekiyor. Karşınızdaki mülakatı yapan  İK'cı sizde insiyatif kullanma  ve kriz yönetebilme özeliklerinin olup olmadığını sorgulamak isteyecektir. Hadi senaryo bu ya, mülakatçı da eski müdürünüzü çok iyi tanıyan birisi çıktı ve size bir önceki işinizde "cevabı tahmin etmesine rağmen" kriz yönetiminde aktif rol oynayıp oynamadığınızı soruyor ne yapardınız? 

  • Hiç aktif rol oynamanıza izin verilmediğini  söyleyip, sussanız işi kapamayacaksınız,
  • "Tabiki çok aktiftim" deyip senaryo yazsanız karşınızdaki deneyimli bir  İKcıysa  durumu anlaması emin olun en fazla 10 dakikasını alacaktır!  Peki ne yapacaksınız?
 Söz konusu özellikerin sizde var olduğunu tüm hayatınızı gözden geçirerek örneklendireceksiniz.
  • " Malesef bir önceki iş yerimde insiyatif kulllanmamı gerektiren bir kriz durumu olmadı, iş tanımım gereği zaten buna imkanda yoktu ancak size dilerseniz öze hayatımdan  örnekler verebilirim." diyecek, sonrasındada önce kriz durumunu anlatan kısa bir giriş, bu durumun oluşmasıyla birikte edindiğiniz  üstlendiğiniz rol ve tutumunuz ve sonucunda ne olduğunu izah edebilirseniz, karşınıdakine  aradığınız bu özelikler bende var mesajını verirsiniz.

Örneğin: 
" -Bu müakata gelebilmek için dün gece arkadaşımla Ankara'dan  yola çıktık Gerede yakınlarında aracımız bozudu. (Kriz durumu oluştu) Emniyet şeridinde durduk, gerekli trafik önlemlerini aldıktan sonra; ben cep telefonumdan çekici adres ve teefonlarını araştırdım ve aradığım çekici yarım saat sonra geldi aracı çekiciye yükledik ve yetkili servisin önüne aracın çekimesini sağladık.  Servis kapalıydı, ben arkadaşımı bir otele yerleştirdikten sonra  (çözüme yöneik ilgili kişiyi arayıp bulma görevini, arabayı, arkadaşını  emniyetli bir şekilde bırakma ve hedefine tekrar kilitlenme işini yerine getirdi) bulduğum ilk otobüsle İstanbul'a hareket ettim (İstanbul"a gelme hedefini olumsuzluğa rağmen gerçeklleştirme çabası) Biraz önce arkadaşımla konuştum arabanın tamiri bitmiş o da 3  saat sonra İstanbul"a ulaşmış olacak.(Sonuç araba tamir edildi ve ben de mülakata yetiştim.)

Bakın yukarıdaki örnekte açık bir durum var eski işimde bu yetkiniği hiç kulanma fırsatım olmadı bu bir gerçek ama gerçek hayatımda buna verebileceğim bir çok örnek var mesajı yatıyor. Profesyonel bir İK"cı bu tür örneker verebilen adaya muhtemelen başka sorular sormaya devam edecek belki simulatif bazı senaryolar vererek edineceği tutumu gözlemlemek isteyecektir.

Gördünüz mü kendini çok iyi tanıyan biri illaki ofis hayatından örnek vermek zorunda değildir. Hayatı yaşamak zaten bir iştir ve bu iş esnasında oynadığımız rollerin farkında olmak bize bir çok kapı açabilir...

Öz farkındalık konusuna yine zaman zaman yeri gedikçe değiniriz ama bu ayki yazılarımda İKcılların sahip olması gereken özelliklere yer vererek yazmayı düşünüyorum.